Tomislav Šilipetar je rođen u Zagrebu.
Godine 2008. upisuje ALU, Zagreb, smjer slikarstvo.  2014. godine diplomirao je u klasi Igora Rončevića. (Magistar slikarstva)

Kako se cijeli život bavi umjetnošću ALU je bila logičan nastavak i ostvarenje sna. I prije akademije je bio aktivan u umjetnosti pa tako 2002 godine ilustrira knjigu Mire Gavrana ‘Svašta u mojoj glavi’.

Tomislav se na Akademiji aktivno bavi i multimedijalnom umjetnošću, pa tako i 2009. godine izlaže radove na završnoj izložbi odsjeka za nove medije pod vodstvom Aleksandra Batiste Ilića. 2010. godine dobiva nagradu za animirani film ‘zauvijek prijatelji’ na RAF Zagreb I ulazi u selekciju za Tabor film festival sa istim kao najbolji od izbora publike.

Treću godinu akademije završava izlažući pet slika u Kanadskoj ambasadi na zahtjev Konzula iste. Jedna od slika se sada nalazi u Kanadi gdje promovira suvremenu Hrvatsku umjetnost.
2013. godine dobiva Rektorovu nagradu za darovite studente čiju potporu ulaže u materijal za daljnje djelovanje i stvaranje.

Prošle godine u osmom mjesecu prvi puta izlaže kao samostalni umjetnik u galeriji Karas pod nazivom ‘Suprotne mentalne slike’. Natječaj dobiva od strane Hdlu-a i izlaže preko petnaest slika koje tada pokazuju sam ciklus koji još traje. Katalog je tiskan i na engleskom jeziku i pokazuje se kao dobra promocija Hrvatske umjetnosti zbog velike prisutnosti turista. Mentor i kolega Igor Rončević piše predgovor gdje ukazuje na samu potrebu umjetnika da stvara. Tomislav gostuje na HTV-u u emisiji ‘Pola ure kulture’ gdje promovira svoju umjetnost.

Naredne dvije izložbe izlaže kao žirirani član grupnih izložbi u galeriji Inkubator i galeriji Trenutak 39. pod nazivima ‘Start up’ i ‘Čarolija stvaranja’. Sudjeluje u radionici galerije Inkubator gdje se aktivno bavi pitanjem same socijalno angažirane umjetnosti i prava manjina.
Početkom ove godine ga vijeće ALU izabire da predstavlja ALU kao jedan od najboljh postdiplomanata sa radovima u Nizozemskoj na izložbi ‘Neu/Now’.

Trenutno ima drugu samostalnu izložbu u Galeriji događanja (KNAP), kao žirirani, odabrani umjetnik. Izložba se nadovezuje na prošlu izložbu u galeriji Karas i odlično parira kao nastavak ciklusa koji traje. Sam naziv ‘Onkraj mentalne slike’ sugerira nastavak na prošlu izložbu. Gostuje na radiju HRT-a na trećem programu gdje razgovara o svojim radovima u vijestima iz kulture.

Početkom ove godine postaje član HDLU-a. U prilogu je njihova preporuka kao i preporuka jednog od profesora sa Akademije.
Ove godine mu ime ulazi među najzapaženije likovne umjetnike Zagreba i dobiva svoju stranicu na internet stranici: Zagrebački likovni umjetnici.

Od 2017. kreće status priznatog samostalnog umjetnika HZSU, Zagreb.

 

SHORT BIOGRAPHY

Tomislav Šilipetar was born in Zagreb.
2014. graduated at the Academy of Fine Arts in Zagreb with Master of Fine Arts degree, in the class of Igor Rončević – painting department.
2015. became a member of Croatian Association of Artists.
He has participated in many group exhibitions but also had many solo exhibitions. He was awarded the Rector’s Award for Excellence in 2013.
Creates mainly in acrylic; themes vary from loneliness and isolation to the very human existence in a society that condemns.
Prefers gentle colors and lines that perfectly go with the overall preoccupation leaving thick layers of academicism.
As of year 2017 he is entitle a solo freelance artist of HZSU, CROATIAN ASSOCIATION OF FREELANCE ARTISTS. Title, free artist by occupation.